Salam 1 Malaysia...hai..ceria nmpk hari ni? Alhamdulillah..Shima je masih tak sihat-sihat lg..huhu. Batuk dan selsema ni, rasanya dah 20 hari tp tetap tak baik jg. Pil selsema dah bermacam2 jenis shima telan, tp..mcm tu jg..Batuk plak..dua hari lps mcm dah kurang sikit, tp hari ni batuk balik..eiii tension tau!!! Dahle tak dapt rasa mknn sedap, hidung pulak teersumbattt..bilalah nak baik dr sengsara ini. Seingat shima, shima klu selsema 2-3 ari dah ok..Kali ni virus punya datuk neneek kot..kebal sungguh..
Okla, blk pd n3 kita hari. Kek ni shima wat mgu lps...tp biasalah.keje brtimbun, maka tersimpan je la dlm kamera. Kalau dlm B. Melayu kek ni dipanggil apa ek? Kek Susu Pekat Manis ke?? ish...tak sesuai...la. Emm..tak payah pikirla...yg penting kek ni mmg sedap sgt..ingatkan manis tp tak rupanya...elok sangat lemak manisnya..isk..dipendekkan cite mmg sedaplah kek ni. Ini kali kedua shima wat kek ni...dulu 1/2 adunan je. kali ni wat 1 adunan terus..
Jom kita copy resepinya..
CONDENSED MILK POUND CAKE
Bahan-bahan :
240g mentega
60g gula kastor
304g susu pekat manis
3 sudu teh esen vanilla
Bahan-bahan :
240g mentega
60g gula kastor
304g susu pekat manis
3 sudu teh esen vanilla
240g tepung kek ~ shima guna tepung gandum
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
4 biji telur (size besar) ~guna telur grade A
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
4 biji telur (size besar) ~guna telur grade A
Kaedah penyediaan :
- Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang dan ringan.
- Masukkan esen vanilla. Pukul lagi.
- Tuangkan susu pekat manis dan kacau sebati.
- Perlahankan kelajuan mixer anda dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan sebati.
- Masukkan telur satu per satu dan terus memukul hingga sebati.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 180 C selama 45 minit. Jangkamasa pembakaran mungkin berbeza bergantung kepada ketuhar anda.
No comments:
Post a Comment