LEMON CHEESE CAKE

 
 
Assalamualaikum...
 
Siapa suka mkn ciskek angkat tgn! Mesti ramai yg suka mkn ciskek kan..termasuklah shima sekeluarga. Kalau hari2 mkn ciskek pun xpe..hehe..tp siaplah lps tu oh..tidak!! mau berbulan2 tak sanggup nak menimbang berat badan..
 
Oklah..tak mo cite pjb lebar..actually kek ni dah lama bebeno shima buat..dah jd baja pun. Biasalah keterbatasan waktu membuatkan shima x sempat nak update selalu..uhuk..uhuk. Shima buat ciskek ni ms birthday Imran pd 14 Dis lps...ahah..terkejut akak. So..dah 3 bln n3 ni tertunggak..apo nak dikato family mesti didahulukan..selera diutamakan..cewah!
 
So..sapa peminat ciskek bolehlah try resepi, sedop weiii...hingga menjilat jari kaki..ekeh..ekeh..tp awas jgn sampai terparut kat bhg putih lemon..pahit plk ciskeknya nnti, x dptlah den nak tolong. Resepi ni shima cilok dr blog Juicy Cafe..byk resepi yg best kat sini...nyum..nyum..  
 
 
 
LEMON CHEESE CAKE
Sumber : Juicy Cafe
 
Bhn2..
2 cwn biskut digestive - yg telah dhancurkan
5 sdb butter
500 gm cream cheese
1 cwn gula castor
4 sdb parutan kulit lemon
2 sdb esen vanilla
3 sdb tepung jagung
1/3 cwn whipping cream
3 biji telur
2 kuning telur
1/2 cwn jus lemon
 
Cara2nya..
1. Satukan biskut n butter, gaul bagi rata, tuang dlm loyang springfoam 7 ato 8 inci, tekan2kan bagi rata n sejukkn dlm peti sejuk selama 30 mnt.
2. Pukul cream cheese bg lembut, tambahkan gula castor n pukul lg.
3. Tambahkan parutan kulit lemon n esen vanilla, gaul rata.
4. Masukkn tepung jagung n trus pukul lg.
5.Tuang whipping cream n gaul bersama.
6. Masukkn telur n kuning telur sdkt2 n trus pukul adunan baru tambahkan jus lemon n pukul rata.
7. Keluarkan loyang biskut td n tuang adunan cheese ke dalam loyang biskut.
8. Bakar secara 'waterbath' dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 160C selama 1 jam 10 mnt.
9. Sejukkn sebentar n sejukkan dlm peti sejuk selama 3 jam, kemudian deco ikut citarasa sendiri ya




No comments:

Post a Comment