DONUT LABU


Donut Labu Manis

Bahan ( 55 biji ) :
  • 1 kg tepung gandum
  • 11/2 peket yis segera mauripan (jumlah berat = 16g)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu makan garam
  • 300 gm labu yg telah direbus empuk
  • 3 biji telur besar
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 cawan rata majerin 
  • castor sugar secukupnya utk ditabur pd donut
Cara membuatnya :
  1. Gaul rata tepung, susu dan yis. 
  2. Blend telur dan gula hingga hancur. Campurkan labu rebus, blend lagi.. jika kental sangat campurlah sesudu dua air suam. campurkan garam dan majerin, blend hingga sebati.
  3. campurkan bahan2 yang diblend tadi ke dalam tepung dan uli hingga menjadi satu doh yang kenyal, lembut dan licin. dlm 10-15 minit gak lah.. (tambah sedikit air jika perlu, semasa menguli tadi ) 
  4. Biar doh mengembang lebih kurang 1 jam
  5. Pastu gentel bulat doh lalu dileperkan. susun atas dulang yg telah ditabur sedikit tepung.
  6. Bila doh mengembang sekali lagi, boleh lah dibuat lubang dengan jari lalu digoreng dgn api perlahan hingga masak


KEK KASTARD CHIFFON


Assalamualaikum..

Adeiii...lamanya tak update n3. walhal foto ni dah terperap lama dlm blog ni..sibuk bangat cuti sekolah kali ni. ni pun tak hilang lagi penatnya. Nak kata apa ek ttg cake ni...mmg sedap!!!  Sape2 penggemar Kek Karamel, patut try resepi yg sedap ni, sbb karamelnya lebih tebal. Kek ni jg menghasilkan kek yg kurang lelehan air gula apabila diterbalikkan. Ok, la sape berminat...boleh copy paste resepi di bawah.. 

KEK KASTARD CHIFFON 
sumber asal resipi : Mars
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan A (karamel)
2 sudu besar gula pasir

Bahan B (kastard/puding)


2 keping roti gardenia
1 bj telur + 2 kuning telur - dikocok
1 cawan susu cair
1 cawan air
1/3 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanila

Bahan C (kek)

120gm tepung superfine
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar gula castor
1/4 cwn minyak jagung
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cwn air

Bahan D (kek)

5 biji putih telur
¼ sudu kecil krim of tartar
4 sudu besar gula halus 


Cara membuatnya:

Masak gula dalam tin/loyang berukuran bulat 8" dengan api perlahan sehingga perang & hancur kesemuanya dan ketepikan.
Blend/kisar roti (tak perlu buang kulit tepi) bersama susu cair. Kemudian campurkan kesemua bahan B & gaul hingga sebati (gaul manja2 jer) & rehatkan sebentar.
Campurkan kesemua bahan C & gaul hingga sebati, halus & lembut.
Dalam mangkuk lain yg bersih & kering, pukul bahan D hingga kembang & ringan (soft peak). Kemudian masukkan C kedalam D & kaup balikkan perlahan2 hingga sebati semuanya.
Tuangkan adunan puding (B) ke dalam loyang gula hangus tadi, kemudian tuangkan adunan kek chiffon(C+D) ke atas lapisan kastard perlahan2.
Letakkan acuan kek ke dalam dulang yg berisi air ½ inci. Letakkan dlm oven & bakar dgn suhu 180°c selama 45 minit/sehingga masak(kaedah double boiling).
Bila masak, keluarkan dari oven & kena keluarkan kek ini ketika masih panas.
Caranya.. gunakan spatula/pisau utk longgarkan tepi kek dari acuan & terbalikkan kek ke atas pinggan hidangan. Lapisan karemel/kastard akan berada diatas.


notajari:
Elok ratakan karamel/gula hangus dgn belakang sudu ke seluruh permukaan loyang ketika ia masih panas(cair).
Sekiranya anda ingini kek berwarna warni:
Bahagi adunan kpd 2 atau 3 bahagian & warnakan dgn warna pilihan anda. Kemudian sendukkan perlahan2 berselang seli ikut kreativiti masing2.
Berdasarkan pengalaman mak membuat kek chiffon:Seeloknya gunalah tepung naik sendiri atau tepung halus(kena + serbuk penaik). utk semua jenis Kek Chiffon
sbb ia akan menjadikan tekstur kek ni halus mulus bila dipotong & lagi sedap bila masuk mulut. Jika guna tepung biasa, teksturnya kelihatan sedikit kasar -

PISANG GORENG CRISPY


Assalamualaikum....

Hari ni shima nak share 1 resepi yg paling senang dan sedap yg patut puan2 cuba...hehe..tepung pisang goreng yg crispy. Biasanya shima kalau buat pisang goreng..shima guna cara lama yg biasa mak shima buat, iaitu guna tepung beras yg banyak, sedikit tepung gandum, garam dan gula dan tidak lupa kapur makan utk merangupkan pisang goreng. Sedap jg..tp kalau puan2 inginkan kelainan, tryla adunan batter ini, mmg crispy..sedap..dan yg pasti suami dan anak2 shima suka sgt,,sampai mak mertua shima pun memuji kesedapannya...Resepi ni shima peroleh dari blog kak madiha...Tq kak madiha..

PISANG GORENG CRISPY
Bahan2 batter


400 ml air 
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 ¼ sudu kecil garam

Cara2 menyediakan

1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas.  Kisar sehingga batter sebati, rata & halus.  Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter.  Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos.  Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidang bersama cili kicap.  

DONUT KENTANG


Assalamualaikum...
Hari ni shima malas nak celoteh panjang..banyak kerje yg perlu disiapkan. Ok..jom tengok resepi donut yg lembut dan sedap ni..nyumm..nyumm...Shima dpt resepi ni dr blog kak Madiha...banyak resepi roti dlm blog beliau...Izinkan shima share resepi ni ya...TQ..


Donut Kentang

Bahan2 doh
1 biji kentang (anggaran 150 ~ 190 gm) ~ kupas, potong & rebus empuk
200 ml air suam
70 ml minyak masak
70 ml susu pekat
½  peket mauripan (5.5 gm)
550 ~ 580 gm tepong gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) garam

Bahan tambahan
minyak masak
gula kastor

Cara2 Menyediakan
1. Kentang dikisar bersama 200 ml air sehingga halus lalu tuangkan ke dalam mangkuk menguli.
2. Campurkan garam, minyak masak, susu pekat & mauripan ke dalam mangkuk kentang tadi dan kacau rata.
3. Masukkan tepong sedikit demi sedikit sambil diuli rata. Uli sehingga mendapat doh yang lembut & licin. Tak perlu habiskan tepong sekiranya doh sudah elok lembut & tak melekat ditangan. Bila doh siap diuli.. tutup mangkuk doh dengan tuala lembab atau dibungkus mangkuk tadi dengan plastik bersih & perap doh sehingga naik sekali ganda.
Untuk kaedah menggunakan BM.. masukkan saja bahan2 mengikut urutan ke dalam BM & set kan kepada program doh. Tunggu sehingga siap.
4. Tumbuk doh yang telah naik tadi untuk mengeluarkan angin. Bentukkan donat samada menggunakan donut cutter dengan mencanai doh atau boleh juga bulat2kan doh seperti membuat cucur badak. Susun di atas dulang. Bila doh sudah naik.. sapukan jari dengan minyak masak & buat lubang ditengah2 dan goreng sehingga kekuningan. Salut dengan gula kastor & sedia dihidangkan.

Nota: 
Sapukan dulang dengan sedikit minyak masak sebelum mengatur donut yang dibentuk supaya donut tak melekat pada dulang semasa nak digoreng. 







TRIFLE


Assalamualaikum...

Resepi Trifle ni shima dah lama simpan, tp baru kali ni shima dpt merealisasikannya. Terima kasih pd CMG atas resepi yg sedap ni. Tp resepi ni shima C&P dr dapur Kak Ummi. Sebelum ni pernah buat jg trifle, tp simple je..tp resepi ni l best!!  Cuma Shima tukar sponge cake kpd Swiss Roll perisa pandan. Tp klu ada yg nak tukar perisa lain2 spt strawberi, vanila, coklat, kopi dan lain2 pun boleh jg..terpulang pd citarasa atau kesukaan masing2. Emm...kesimpulannya, mmg sedap trifle ni...dan pastinya shima akan buat lg selepas ni...
 Jom kita semak resepinya...


TRIFFLE ISTIMEWA MAT GEBU
Resepi Asal: 
Mat Gebu
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi

 

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..

Happy Birthday Imran Firdaus 4/12/11






Pada akhir November dan awal Disember setiap tahun, aku terpaksa melapangkan hari utk bersama2 insan tersayang. Kesemua jejaka idamanku ini menyambut hari lahir pada tarikh2 yg hampir..dlm jangkamasa 10 hari. Mula2 Salahuddin Azhad pd 23/11, diikuti suamiku 28/11 dan Imran Firdaus 4/12..malah ibu mertuaku pun pada 24/11...Jadi utk memudahkan dan memeriahkan lagi sambutan hari lahir mrk semua, kebiasaannya aku menyambutnya di pusat2 peranginan..contohnya tahun ni kami ke Felda Residence Tjg. Leman. Tp di rumah biasanya aku sambut juga secara kecil2an, dan buat kek yg simple je. Imran suka kek coklat..jd aku buatlah kek coklat utknya..

Imran Firdaus dilahirkan pada 4/12/2002. Oleh kerana Imran anak yg sulong, jd inilah pengalaman pertamaku. Sehari sebelum imran dilahirkan, aku merasakan ada cecair keluar dari rahimku. Bila tanya adik iparku, dia kt tunggu sakit baru pergi hospital. Oleh kerana tak rasa sakit, aku pun relax sampai melebihi 24 jam..hinggalah esoknya aku rasa perutku memulas spt nak terbuang air besar. Itupun aku masih tak ke hospital sebaliknya klinik swasta, malah doktor memberi aku ubat sakit perut. Tp doktor pun ada kata, bhw itu tanda2 aku hampir bersalin. Balik rumah aku pun mkn ubat yg diberikan doktor..tp tak lama slps  itu aku rasa pinggang ku sakit, dan akhirnya semakin kerap. Lantas ibuku pun menyuruh aku bersiap2 ke hospital yg berada di belakang rumahku jer.. 

Sampai di hospital, bila diperiksa, bukaan rahim baru 2 cm. Bila doktor tanya ada tak keluar cecair sebelum ni..aku pun dgn jujurnya cakap ada, petang semalam...fuu..yooo! lps tu doktor tu punyalah bising sbb aku tak pi hospital semalam..dan aku di masukkan ke bilik khas..utk pemeriksaan selanjutnya. Setelah di dignosis, doktor kata ada jangkitan kuman pada air ketuban dan aku terpaksa bersalin secara pembedahan di Hosp. Sultanah Aminah JB, krn bukaan rahim ku baru 2 cm dan aku dipaksa bersalin awal utk mengelak anakku dijangkiti kuman pada paru2nya. Pucat muka aku mendengarnya, dan bertambah risau, bila aku terpaksa menaiki ambulan keseorangan tanpa ditemani suami. Hanya ayahku saja yg mengucapkan selamat jalan...suamiku pula terpaksa ke rumah ibunya.

Dlm ambulan, mulutku terkumat kamit membaca doa dan selawat, mohon supaya segalanya selamat. Lebih kurang 1 jam aku pun sampai ke wad kecemasan dan diperiksa sekali lagi..alhamdulillah, bukaan rahimku 5cm..dan kata doktor, aku tak perlu dibedah sebaliknya diinduce supaya cepat bersalin. alhamdulillah..aku ditempatkan di bilik bersalin utk kes kecemasan..dan dlm keseorangan itu aku rasa gementar yg teramat sgt. Akhirnya aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki comel seberat 2.7kg tepat pd jam 1.01 pg pada 4 Disember bersamaan 28 Ramadan. Selepas selesai proses kelahiran dan jahitan, aku pun dipindahkan ke wad.

Sedar2 aku terjaga, bila suamiku mengejutkanku lbh kurang jam 2.30 pg..utk mengazankan bayi. Ptg itu aku pun dibenarkan pulang. Ibuku pulak sibuk buat persiapan utk menyambut Aidil Fitri.. dan menyambut 3 org cucu sekaligus. Ibu mertuaku pula 2 org cucu..kesemuanya beza 1-2 mgu shj. Tahun tersebut merupakan tahun yg paling meriah  buat kedua2 keluarga krn kedua2nya dikurniakan cucu2 sms semua umat islam menyambut Aidil Fitri.

Anakku diberi nama Imran Firdaus..tak tahulah sms mengandungkannya..aku berkenan sgt dgn nama nabi Imran. Firdaus pula nama yg diberi oleh ibu dan ayahku. Menjaga imran..sejak dilahirkan, tidak sesukar mana krn dia tak kuat menyusu..jd bila mlm aku boleh tidur dgn nyenyaknya...hehe..walaupun sebenarnya aku kena kejutkan dia utk menyusu. Imran menyusu badan dlm masa 3 mgu je..lps tu aku berikan susu botol..krn tak tahan luka. Biasalah pengalaman pertama...

Itulah dia serba sedikit tentang imran..Imran masa kecil comel sgt..smpi ketika umurnya 5 bulan aku menyertai Pertandingan Bayi Comel. Dan tanpa disangka2 sehari seblm aku bercuti2 ke Kelantan, aku pun menghantar Imran ke kampung utk dijaga oleh ibuku. Selepas menghantar imran di kg, aku pun pulang ke rumahku. Tiba2 ada terlihat ada sepucuk surat yg bercop Senyum Hypermarket yg menganjurkan pertandingan tersebut. Terkejut dan tertanya2 jg..dan tanpa berlengah2 aku pun membaca surat tersebut...

" Congratulation! anak tuan/puan yang bernama IMRAN FIRDAUS B. KAMARUDDIN telah memenangi tempat ke-2 dalam Pertandingan Bayi Comel 2003. Anda dijemput hadir..pd...untuk upacara penyampaian hadiah..."

FuuuYoooo!!!! maknya yg terlebih2 menjerit dan terlompat2, sampai suamiku pun terkejut badak..dibuatnya. Malam tu maknya sampai tak boleh tidur..nak tunggu hari esok..nak ke pasaraya tersebut utk mengesahkan betulke imran yg dipilih. Esok kul 10 pg, aku dah tercegat dpn pintu Senyum Hypermarket...dgn rasa tak sabar aku terus ke baby department di tgkt 3, utk melihat dgn mata kepalaku sendiri...Woahhhhhh!!! mmng betul la muka imran di framekan besar2 dan diletakkan bersama gambar baby yg memenangi tpt 1 dan 3. Alhamdulillah...lantas aku pun menelefon keluarga di kg..semuu pun tumpang gembira dan mengucapkan tahniah...

Sekarang imran dah makin dewasa, diam tak diam..dah 9 thn aku menjaganya. Comel lg ke imran? Comel la jg...cuma makin hitam berkarat..sbb suka berpanas..dan bermain bola. Anyway...sperti ibu bapa yg lain, shima tetap mendoakan yg terbaik buat imran....semoga dia menjadi contoh yg terbaiik utk adik2nya yg lain...Inilah doa ibu utk Imran...sempena hari lahirmu sayang..

DOA BUAT ANAK KU IMRAN FIRDAUS 



Ya Allah. Anugerahkan kepadaku kelangsungan hidup anakku,

 panjangkan usianya, sehatkan badannya, akhlaknya, agamanya,

sejahterakan jiwa dan raganya, alirkan rezekinya melalui

tanganku, anugerahkan kepadanya kecerdasan akal dan

 kebeningan hati.
Bantulah aku, mendidiknya, berbuat baik kepadanya dari sisiMu.

 Jadikan anakku, mendekatiku, menyayangiku, mencintaiku.

Jadikan anakku, orang yang baik dan takwa, yang punya

pandangan dan pendengaran yang taat kepadaMu, yang mencintai

 dan setia kepada kekasihMu, Muhammad.
Berikan semua itu dengan petunjuk dan rahmatMu, berikan

 kepada kami apa yang terbaik di dunia dan akhirat

 
SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 9 TAHUN
IMRAN FIRDAUS BIN KAMARUDDIN

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN


Assalamualaikum...
Masak apa hari ni? Shima ni hari2 tercanguk2 apa yg nak dimasak utk sarapan dan mkn tengahari. Kdg2 naik bosan dgn menu yg sama. Tu..yg malas nak snap pic..sbb lauk yg sama je, nnti boring plak rakan2 tengok..resepi mcm ni pun nak tunjuk ker??? hehe..sebenarnya shima yg malu..sbb malas nak try resepi2 lauk pauk yg baru. Shima ni suka baking...lauk pauk ni suka jg, cuma lbh minat buat kek dan yg sewaktu dgnnya...

Kali ni shima nak masukkan resepi yg dah lama tertangguh maklumlah busy memanjang. Cuti sekolah pun banyak projek yg nak dibuat...hari2 kuar rumah, sampai butik shima pun dah lama tak jenguk. Sibuk teman suami buat bisness dan mcm2 lagi la. Suami shima ni jenis suka shima temankan dia bila jmpa customer/prospek..atau ke mana2. 1stly sbb nak elakkan fitnah, 2ndly, seronok sbb sama2 faham keje masing2 dan bila momentum tu seiring, alhamdulillah rezeki tu cepat dapat. 

Ok..la, lain pulak citenya..resepi ni shima try lps tengok ramai blogger yg dah cuba dan sume kata sedap!!! Emm...mmg sedap..terasa pandannya..i like...hehe..paling penting...senang sgt penyediaannya. Petik jari je...dah siap! Tp yg shima terkilan yg amat...color hijaunya kurang menyerlah...shima terlupa letak esen hijau, semata2 harapkan warna drp pandan paste tu...hah! tu la..keje nak cepat je..huhu..Orait..jom la kita resepi di bawah ye...


 
 

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : 
Notabilia
Dicuba/Uji : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

  • 8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
  • 200 ml santan - (akak guna santan kotak Kara je)
  • 200 ml air
    1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
    4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)
    1 sudu teh garam halus
    1/2 sudu teh pes pandan
    2 helai daun pandan - disimpul
Cara-Cara:-
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  3. Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  4. Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
  6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan.

Eiii...frust sgt..sbb terlupa bubuh esen hijau..harapkan color drp Pandan paste je..

JAPANESE CHEESE CAKE


 
Shima rasa kek ni plg mencipta sejarah dlm family shima sbb tak sampai pun setengah jam dah licin dan terang benderang...sekali hadap je. Shima pun dapat seciput je..sbb anak2 dah berebut2 nak makan. Kek ni shima buat dlm loyang 7 x 3"..tu pun tak cukup. Selalunya klu kek lain dlm ms 2 hari baru abis.. alhamdulillah. Imran yg td eksen sgt kata tak suka cheese, tp sekali pandang dia yg paling byk mkn..lorr..td kata tak sukalah. Kek ni tak muak..malah rasa nak ulang lagi..dan lagi...hish! bahaya tuhh!. Tambah2 lg dgn teksturnya yg selembut kapas...gebu..mcm terus hilang je bila dah masuk dlm tekak ni...sedaplah..lemak dan kurang manis. Sape lom try lg...trylah ye..shima jamin 100% anak2 puan mesti suka bangat...

Oklah..dah x sabo nak salin resepinya!..Copy, jgn tak copy..ahakahak

JAPANESE CHEESE CAKE

Bahan2:
5 keping chedder cheese
200 ml susu tepung Nespray
5 biji telur gred C
70 g tepung Blue Key
70 g butter
70 g gula kastor

Cara2 nye:

Koyakkan cheese kecil2 dan masukkan dalam 200ml susu, masak atas api perlahan hingga larut (kacau selalu). Bila cheese dah larut, masukkan butter dan tutup api..ketepikan.
    Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan gula

    hingga kembang dan ketepikan.

    Kemudian pukul telur kuning pula hingga kembang, bila dah

    kembang, masukkan adunan cheese tadi dan kacau sebati.
    Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan2.

     Kemudian masukkan adunan putih telur tadi, kaub balikkan

    adunan hingga sebati.

    Sapu loyang dengan butter dan tuangkan adunan dalam loyang.

    Panaskan oven pada suhu 170C selama 20 moinit, kemudian

    masukkan loyang dan bakar secara steam bath pada suhu 140C

    selama 40 minit.





KEK PISANG BERCOKLAT


Assalamualaikum...

Dah lama shima tak buat resepi yg menggunakan pisang..kecuali pisang goreng. Biasa kalau beli pisang pun, pisang nipah atau tanduk yg memang utk goreng. Kalau utk buat kek tu memang jarang sangat..sbb tak berapa gemar. Tapi bila tengok blogger lain sibuk menayangkan kek2 yg berasaskan pisang dan memuji kesedapannya tergerak pulak hati ni nak mencuba. Maka dgn semangat yg berkobar2, shima pun belilah sesikat pisang emas utk dibuat kek. Actually shima pun tak pasti pisang apa yg sesuai utk dibuat kek..asal boleh je..yg penting bukan pisang nipah atau tanduk..hehe. Tapi alhamdulillah resepi kek pisang bercoklat ni memang sedap, ditambah lg dgn serpihan coklat masakan yg terdapat dlm kek tersebut. Kek ni jg sangat moist, gebu...pendek kata tak rugilah mencuba. InsyaAllah shima akan wat lg kek ni nnti...

Ok..sape2 penggemar kek pisang, bolehlah cuba resepi yg sgt sedap ni..


KEK PISANG BERCOKLAT

resipi : K.Nor@SecubitGaram


Bahan:
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara:
Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup