PUDING TEMBIKAI (Ramadan 16)



Alhamdulillah..tercapai juga impian nak wat puding tembikai ni..ceh! mcm org mengidam plak. Walaupun Shima tak puase, tp persediaan berbuka mengalahkan org yg berpose..kesian kat anak yg berpuasa..hehe. Ptg td Shima sediakan Puding Tembikai dan Roti Jala+Kari Ayam. Emm..tak sempat tunggu moreh nmpknya, dah selamat segalanya.

Puding ni memang sedap, tambah lg dgn warna2 yg menarik. Klu ikut resepi asal, biji tembikai kena guna cincau yg dipotong kecik2. Oleh sbb cincau takde, Shima gantikan dgn coklat rice. Tp sayang Shima letak sikit sgt, jadi tak nampak coklat rice tu bila dipotong..huhu. Anyway, Puding ni memang sodap...dan patut dicuba..senang plak tu membuatnya..Ok..kita lihat resepinya dulu..

PUDING TEMBIKAI

sumber : Ika & Nieza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan

(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)

1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn
agar2 serbuk 10g)
2 keping roti gardenia *
6 cawan air (4cwn air)
1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
1 cawan susu cair (sy tambah) *
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau dipotong kecil (gantikan bijan hitam)
sedikit pewarna hijau /merah





Cara-Cara:

Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-
carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke
dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan
mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di
atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas
lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau
tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment