PUDING KASTARD JAGUNG

 
 
Assalamualaikum....
 
Lama shima tak update resepi-resepi masakan di sini. Dah byk sgt shima simpan dlm folder bg memberi ruang dan masa utk shima update kenangan2 manis shima dan family bercuti. Mmg dah tak boleh bertangguh lg, memandangkan byk gambar2 yg semakin hilang dlm simpanan. Jd klu hilang tentulah takde memori yg tersimpan utk dijadikan kenang2an.
 
Kali ni shima stop dulu n3 cuti2 Malaysia dan Indonesia, bg menyambung semula n3 masakan yg tertunggak sejak sebulan lalu. Resepi kali ni senang je, dan rasanya pun sedap. Pasti ramai yag dah tau kan cr membuatnya..tp xpelah shima masukkan jg resepi utk rakan2 yg mungkin kali 1 mencubanya....

PUDING KASTARD JAGUNG
 
Resepi : Ana Elianas
Sumber MaDiHaA aka Ratna
 
Bahan-bahannya:-
 
1 tin jagung jenis creamy
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad
 
Cara :-
 
1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.
 

No comments:

Post a Comment