Kek Coklat Tanpa Telur (Eggless Chocolate Cake)

   

Ummmm Cakkkk!!!

Ish...mcm main dgn baby plk shima ni..hehe..Actually, shima dah takde idea nak ngomel panjang2 mlm ni. Mata pun dah semakin layu. Kek coklat ni shima buat atas permintaan anak2 yg sibuk minta ibunya buatkan kek. Oleh krn nak cepat siap, maka shima sediakan Kek Coklat Tanpa Telur...senang je buatnya tp rasanya mmg sedap..terasa kecoklatannya..ditambah2 mkn pd keesokan harinya.
Ok...jn lupa salin resepinya..dan jgn lupa membuatnya...nyum..nyumm..
Eggless Chocolate Cake

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cawan serbuk koko 
* 2 sudu besar susu tepung
* 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
* 1 cawan gula yg di blend
* 1 sudu kecil esen vanilla
* secubit garam
* 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
* 1 sudu kecil cuka 

Cara membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
2. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. 
3. Masukkan tepung susu, garam dan gula. Kemudian dikacau rata-rata.
4. Masukkan air sejuk dari peti ais, minyak masak, esen vanila  Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
5. Akhir sekali masukkan cuka  Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
7. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran. 

No comments:

Post a Comment