Kek Kastard


Assalamualaikum...

Emmm....patutlah ramai yg memuji, mmg kek ni sedap sangat...teksturnya agak lembut..dan rapuh. Oleh krn kek ni mmg sedap..shima pun dgn confident buat dua adunan sekaligus. He..he..tak sampai 2 hari dah selesai..dimakan emaknya. Tak bg jiran pun merasa...hehe..sbb nak mkn sekeluarga pun tak cukup..isk2..buruk betui perangai...hehe. Takpelah lain kali buat lagi, shima akan sedekah kat jiran sebelah..insya Allah....

Ok...jomlah C&P resepinya. Jgn copy je tau...mesti buat..hehe
  

KEK KASTARD
Resepi Asal : Kak Ida 1001 Resepi
Sumber : CMG

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
  2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
  3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
  5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...



No comments:

Post a Comment