MUFFIN PISANG INTI COKLAT


Banyak2 muffin pisang, ni antara muffin yg sedap, yg pernah shima makan. Resepi dr Ros Jintan Manis...terasa sungguh pisang dan coklatnya. Si Imran siap minta bungkus nak bg pd kwn2 dan cikgu tuisyennya...hehe. Tp mmg sedapla..lps ni gerenti shima buat lg..soft dan moist sgt...alahai..

Salin tau resepinya...rugi tau tak cuba..


MUFFIN PISANG INTI COKLAT

Bahan-bahannya

2 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan gula

2 biji pisang yang ranum
1\2 cawan minyak masak
2 biji telur
1\3 cawan susu segar
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder
beberapa titik esen vanila
beberapa ketul coklat dairy milk ( ros guna jenama meiji)

Cara-caranya

1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2

sudu kecil garam.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda

bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan

gula, pukul lagi hingga kembang.
3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian

 masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan

beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu segar, masa ni

 jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.

4. Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin ( isikan 3/4


papercup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu

170darjah selama 18 ke 20 minit.

No comments:

Post a Comment