MIHUN GORENG TOMYAM


Menu Shima seterusnya ialah Mihun Goreng Tomyam...Hah! Pernah try x resepi ni? Skrg ni resepi ni dah jadi resepi favourite anak2 shima pulak. Dulu klu masak mihun goreng..si Imran mesti tarik muka masam.. sbb dia tak brp suka mihun. Tp sejak shima bg dia try mkn mihun goreng tomyam..hah...terus dia jatuh cinta..mkn bertambah2 plk skrg hehe..Amacam, nak try tak..cubalah resepi yg luar dr kebiasaan..mesti anak2 teruja nak merasa..silap2 jd resepi favourite plk nnti mcm si imran ni...
Orait..jom kita salin resepinya...








BAHAN-BAHAN
Sumber : New  Zone Resepi
  • 1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
  • 300gm udang
  • 200gm isi ayam
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk sedikit
  • 2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
  • cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
  • 1 biji telur
  • 3 helai daun limau purut - dicarik2kan
  • sayur kobis - di potong pjg (halus)
  • carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
  • 2 biji tomato - dihiris nipis2
  • 1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
  • daun saderi 
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
  2. Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
  4. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
  5. Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
  6. Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus

No comments:

Post a Comment