SPAGHETTI CARBONARA (VERSI II)


Assalamualaikum...

Resepi berbuka puasa tahun ni nampaknya anak2 suka minta masakkan pasta. Tak tahulah nape...agaknya sbb tak pedas..jd laju je la dia org makan. Maknya lg suka...sbb senanglah keje..berbanding masak nasi dan lauk pauk...bagus!bagus! hehe. Okeylah x mau cite panjang..spagheti carbonara shima buat kali ni meriah sungguh..sbb byk letak sayur2an dsb..rasanya pun sedap..nyum..nyum..
Jd sesiapa nak resepi, shima dah sharekan di sini ye..

SPAGHETTI CARBONARA

Sumber : Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Sumber 2 : Kak Ummi (Home Sweat Home) 

Bahan:-

  • 300 gm spaghetti
  • 2 sudu makan minyak zaitun
  • 10 batang sosej (dihiris nipis) - akak campur2 sosej blackpepper jugak
  • sedikit udang
  • 1 cawan susu segar
  • 10 biji cendawan butang (dipotong nipis)
  • sedikit brocolli
  • *1 biji capsicum merah
  • *1 biji capsicum hijau
  • *1 biji capsicum kuning
  • * 2 biji tomato
  • * 1 labu bawang besar (* dipotong dadu)
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 2 suduk kecil serbuk oregano
  • 125 gm keju Cheddar (dipotong halus) (akak guna parutan Cheddar)
  • 100 gm keju Parmesan (dicincang halus) - akak guna yg siap parut halus
  • 30 gm daun parsley (dicincang halus)
  • garam secukup rasa

Cara-Cara:-
  1. Masak air secukupnya di dalam periuk dan bila mendidih masukkan garam sedikit dan spaghetti, masak hingga lembut (lebihkurang 8 - 10 minit). Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali non stick dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan sosej, udang, tomato, brocolli, cendawan butang dan susu segar. Kacau rata.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano dan garam. Kacau rata lg.
  5. Masukkan keju Cheddar, kesemua capsicum dan masak hingga kuah pekat.
  6. Tuangkan ke atas spaghetti dan taburkan daun parsli dan keju Parmesan.
  7. Sedia dihidangkan.



No comments:

Post a Comment