KEK BLUEBERRY TIRAMISU


Dah lama teringin nak mkn tiramisu...tp angin M yg melanda menyebabkan projek utk membuat tiramisu selalu tergendala. Tp bila terpandangkan expired date biskut lady fingers tinggal sebulan je lg..terus shima menyinsing lengan utk menyediakan juadah yg lazat ni. Bkn susah sgt pon menyediakan tiramisu ni...hehe..malas yg lebih. kebetulan bluberi filling pun masih berbaki lg..shima letak skali dlm tiramisu tu...emmmm...yummy.. Jom salin resepinya..shima dapatkan resepi dr dpd blog Kak Nor Secubit Garam.



 
 
Blueberry Tiramisu
by: Rabiatun
Sumber : Kak Nor Secubit Garam
 
Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional
 
Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.
 
Cara:
 
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
 
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
 
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
 
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
 
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun.
 

No comments:

Post a Comment