MARBLE CHEESE CAKE

Salam...good morning! Hari ni, Shima tak wat sarapan..coz hubby dah belikan mcm2 kuih kat warung. Dia kesian kot..tgk isterinya tertonggeng2 masak kat dapur..dahle dlm pantang..Semalam tak sempat nak N3 sbb sibuk melayan mak dan ayah Shima yg datang dari kampung, lps tu bawa dia berkunjung ke rumah makcik Shima yg baru berpindah ke sini. Hehe..siap berjalan lagi org dlm pantang ni... Tapi Shima sempatlah juga sediakan Marble  Cheesecake utk dibawa ke rumah makcik tu...ehm...sekejap je abis..dimakan sepupu dan anak2 buah. Mak ayah Shima dan makcik makan juga...tp tak banyak..almaklumlah...tekak mrk tak biasa mkn cheese ni..kalau wat kek ke, apam ke..kuih2 tradisional ke lainla...hehe...Ok, kita tengok resepinya ye...

Marble Cheese Cake

Sumber : My Resipi

Bahan-bahan:


  • 225 g or 8 oz phil soft cheese
  • 3.5 oz susu pekat manis-atau ikut kemanisan tersendiri
  • 10 g tepung gandum
  • 26 g choc masakan-cairkan
  • 1 biji telur
  • 1 tsp vanilla essence
  • Base:
  • 220 g biskut digestive-kisar halus
  • 3 sudubesar margerin

Cara membuatnya:
  1. Base:- cairkan margerin dgn api sederhana, masukkan digestive kisar, kacau serata.
  2. griskan bekas 8". tekan campuran biskut & margerin hingga padat. sejukkan sekejap.
  3. filling:- pukul cheese sampai lembut. masukkan susu pekat, pukul lagi. masukkan telur, pukul, masukkan tepung & vanilla.kacau hingga sebati. asingkan 1/3 cwn
  4. cairkan choc, kacau dengan 1/3 cawan adunan hingga rata.
  5. ratakan adunan putih. akhir sekali, sudukan adunan choc diatas. marbled- used chopstick (Shika wat selang seli)
  6. bakar 160degC hingga set. Hati2, jgn sampai perang, nanti tak cantik pula. yg ni nipis jadi 20 min dah masak. Sejukkan selama 4 jam
  7. note: kek akan merekah kalau over terlampau panas atau kek terlebih masak. jadi sentiasa intai2 kek tu :) 

No comments:

Post a Comment