CARROT CAKE@KEK LOBAK MERAH


Assalamualaikum...
Sok..sek...nampaknya virus selsema dan batuk mula melanda di rumah Shima...alahai..tak larat rasanya nak mengangkat kepala..mcm ada batu bertenggek atas kepala ni. Tekak ni plak dah mula rasa kering dan gatal semacam..mcm dah bg signal suruh sediakan ubat batuk cap ibu anak. Walau apa pun, shima tetap kena siapkan Kek Karamel yg ditempah oleh rakan2 esok..kesian plak nak menolak..dan Tiramisu pd hari Jumaat nnti..

Balik pd n3 ari ni, shima buat kek ni semalam..carrot cake. Favourite kek shima and hubby. Anak2 tak berapa suka, sbb mcm2 benda ada dlm kek tu..tu yg dia kurenggg sikit. Teringat dulu, bila shima teringin sgt nak mkn kek ni, shima terpaksa tempah kat Sri Medan..jauh jg tu..lebih kurang 1 jam juga nak smpi. Sedap punya pasal..lautan api pun sanggup ku renangi..hehe. Pernah skali shima order smpi 2 biji kek...punyala tamak..bukan apa..mmg sedap giler..kek carrot Elis (Cupcake Blicious). Secret Recipe pun kalah...Dlm pd tu shima berazam..nak blaja wat cake ni. Shima ingat dah 8 kali shima wat kek ni dr pelbagai versi resepi...nmpknya smpi la ni..masih blum mencapai standard spt carrot cake Elis..huhu. Cuma resepi ni je yg shima rasa hampir 75% mencapai piawaian tsbt..Shima tak buat topping, sbb hubby nak mkn plain je. Okeylah, jom tengok resepinya..

Carrot Cake
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(shima tak letak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula halus (resipi asal guna 1 cawan)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  5. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka..

No comments:

Post a Comment