Puding Tembikai Kuning



 Okey, kita sambung semula N3 yg tertangguh tempohari...Actually, shima plan nak wat Puding Laici, tp hasrat tu ditangguhkan dahulu, krn my MIL teringin nak mkn puding ni. Masa buat Majlis Cukur Jambul yg lp, puding ni yg plg cepat abis. Nasib baik jg dia dpt jamah sikit. Tu yg dia teringat2 tu..dan minta shima wat skali lg. Selalu shima wat color merah, tp kali ni shima wat color kuning plak...Apa pun rasanya tetap sedap....


PUDING TEMBIKAI

Bahan-bahannya;

15 gm agar-agar serbuk.

2 keping roti gardenia.

6 cawan air.

1 1/2 cawan gula.

1/2 tin susu pekat manis

1 cawan susu cair

 2 tbsp butter.

1 tsp esen vanilla.

Cincau potong secukupnya (shima ganti coklat rice)

Pewarna hijau dan kuning.

Cara-caranya:
  • Masakkan agar agar bersama air dan gula.Masakan hingga gula hancur.
  • Sementara itu rendam roti dalam susu cair -carik-carikkan roti tu.Kemudian blend roti tadi dengan susu pekat manis hingga sebati.
  • Masukkan kedalam adunan agar agar tadi dak kacau hingga sebati.
  • Masukkan butter dan esen vanilla.Masak hingga pekat sedikit.
  • Ambil satu cawan adunan agar agar tadi dan warnakan dengan pewarna hijau untuk kulit tembikai.Tuangkan kedalam bekas yang sesuai.Biarkan agak agak keras sedikit.
  • Kemudian ambil 3/4 cawan warna asal dan tuang keatas adunan warna hijau dan biar sekejap agak-agak keras seperti lapisan hijau.
  • Akhir sekali warnakan adunan selebihnya dengan warna merah dan tuangkan keatas lapisan kedua tadi.Taburkan dengan potongan cincau sebagai biji tembikai.Biar agar-agar  sejuk baru masukkan kedalam peti sejuk .Bila telah betul-betul keras  bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment