APAM GULA HANGUS


Assalamualaikum...

Shima penatla nak mengomel panjang...banyak lagi n3 yg nak dimasukkan. So..ni lah di rupa apam yg shima buat utk dibawa pulang ke kampung...rasa memang sedap.. gebu, lembut.. tapi yg shima pelik..napela apam shima ni senget rupanya..padahal dah letak minyak..kat acuan plastik tu..musykil2..
Ada sape2 boleh tolong jawab...huhu.. 

Anyway..shima tetap suka apam ni..lain kali shima nak buat dlm acuan kertas, lps tu baru masuk dlm acuan lompang..pelik jg..apam ku jd herot pulak. Tapi erm...rasanya memang sedap...nyum..nyum..Jom la salin resepinya..(alamak..lupalah copy drp blog sape ek..resepi ni...maaf ya tuan punya resepi..minta halalkan ye..

APAM GULA HANGUS
Bahan-bahan
  • 1 cawan gula pasir*
  • 1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)
  • 2 biji telur
    1/2 cawan minyak masak
    2 sudu besar marjerin/butter
    2 sudu susu pekat
    1 sudu teh soda bikarbonat.
    1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara

Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. kemudian sejukkan . Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit . Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik kukus dlm 15 minit. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya


No comments:

Post a Comment