IKAN MASAK SINGGANG SERANI


Pernah dengar tak lauk ni? Kalau singgang asam atau singgang kunyit mesti ramai yang tahu...tapi singgang serani ni mesti ada yg tak pernah dengarkan? Kalau bersalin singgang ni la shima bedal selain singgang asam. Selalu shima makan singgang ni lepas seminggu bersalin. Tp kalau hari2 biasa pun shima masak juga sekali sekala. Nak ubah selera.
Oklah shima sertakan resepinya di sini ye..kalau sesiapa nak ubah selera.


BAHAN-BAHANNYA :


1 kg ikan kembung (ikan lain pun boleh)
1 biji tomato belah 6
1 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor'
Air secukupnya 
Bawang besar potong bulat
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :

2 ulas bawang putih
1/2 sudu teh jintan kasar
1/4 sudu teh jintan halus
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3/4 camca teh lada hitam biji 

CARA MEMBUATNYA :


  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan serai dan bahan tumbuk lumat hingga harum. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Tambah asam gelugor.
  2. Masukkan ikan dan biar mendidih perlahan. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato, kacau perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment