AYAM MASAK MADU MERAH DAN NASI TOMATO





Assalamualaikum...
 
Ni dia menu yg sgt digemari Imran..menu yg berasaskan ayam. Peliklah budak2 ni suka betul makan ayam. Hari2 mkn ayam pun takpe. Kalau shima masak ikan pulak..dia mkn sikit je. Seafood pun dia tak brp nak mkn...harap2 seleranya berubahlah bila dia besar nnti. Ok lauk ni shima masak dgn nasi tomato dan acar timun dan nanas. Tp nasi tomato tu, shima tak nak masukkan dlm n3 ni sbb tak cantiklah colournya...tak brp merah..kurang serinya. Maybe lps ni shima kena tambah tomato puri utk naikkan serinya. Shima cuma guna tomato segar..tu yg kurang sikit.
 
 Ok..jom salin resepinya...sedap tau resepi dr Dayang Jack.
AYAM MASAK MADU MERAH
By : Dayang Jack
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng hingga 3/4 masak)
  • rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
  • cili giling secukupnya
  • sos cili secukupnya
  • 2 keping asam gelugur
  • 4-5 sudu besar madu (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam
bahan-bahan kisar :
  • 10 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
2 batang serai

 
 
 
Cara-cara :

  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali atau periuk. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram dan sos cili secukupnya. Kacau rata-rata. Kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi hingga mendidih.
  3. Masukkan ayam, bancuhan madu, garam dan asam gelugur. Gaulkan sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar.
  4. Setelah ayam masak, tutupkan api. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi tomato.

No comments:

Post a Comment