LONTONG GORENG


Assalamualaikum...
 
Erm...tgk gambar...my mouth dah watering u...nge..nge..mmg sedap! Shima rasa tpt lain susah nak jmpa menu ni, kecuali di tpt shima. Dulu ms 1st time rasa kat sebuah warung kecik tu mcm x caya je..sbb ramai order lontong goreng ni..pelik jg..tp bila dah rasa...perh!! mmg sedapla. Oleh sbb warung ni buka ikut opis hour..jd shima susah nak pi kecuali cuti sek. Isk..x bleh jd ni..kena wat sendiri jg..so..dgn semangat yg berkobar2 shima pun mencuba dn lafaz Bismillah..Yes..jd jg akhirnya..ms shima masukkan N3 ni..dah kali ke brp shima buat pun x ingat..sbb anak2 suka sgt. Selalu mmg x smpt snap pic pun..sbb msg2 dah berebut2 nak mkn. Kali ni smpt snap, sbb bln pose..hehe..Punyalah lama shima x update sejak si bibik keparat ku melarikan diri..xde masa beb sbb sibuk uruskan rumah tangga. So..ms cuti sek ni shima akan cuba update slowly..ok..
 
Actually resepi lontong goreng ni lbh kurang sama mcm buat mee goreng. Cuma mee digantikan dgn lontong dipotong dadu kecil. Dan klu ikut cara tukg masak yg asal, mrk guna ayam goreng yg disiat sbg perencahnya..Jom, tgk resepinya...

Bahan-bahan:
  • 15 paket kecil ketupat segera dipotong 4 (rebus dulu)
  • 5 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
  • 2 biji bawang besar ~ ditumbuk
  • 250 gm isi ayam/daging
  • 100 gm kobis/sawi.
  • ½ batang karot yg dihiris memanjang
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • ½ cwn besar kicap manis (lg sedap guna Cap Kipas Udang)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Sedikit ayam yg telah digoreng dan disiat
  • 2 biji telur
  • Air
  • Minyak
  • Garam
 
Cara penyediaan:

  • 1. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bahan tumbuk dan cili kisar hingga garing.
  • 2. Masukkan isi ayam/daging. Masukkan air dan kacau rata.
  • 3. Bila mendidih masukkan ketupat, sos tiram, kicap manis, dan kobis/sawi dan karot.
  • 4. Kacau seketika dan jika kering tambahkan sedikit air lagi. Masukkan telur dan kacau. Masukkan jg ayam yg disiat td. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • 5. Bolehlah diangkat dan taburkan dengan hirisan daun bawang.


No comments:

Post a Comment