JAPANESE COTTON SOFT CHEESE CAKE

 
 Taknah celoteh panjang hr ni, sbb ngantuk dah tahap gaban. Dah 2-3 actually shima buat kek ni. Tp mcm biasa, anak2 dah tak sabar nak mkn, so tu ajela yg tinggal...Ok, sape minat kek ni meh salin resepinya yok...
 
 
Japanese Cotton Soft Cheese Cake
Sumber : Alma Myr


Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci 

Bahan A: 

250g cream cheese 

50g butter 

100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml 

6 biji kuning telur *izah guna 7 biji gred B

1 sdb jus lemon @ 1 sdt esen vanila 

1/4 sdk garam 

60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali 

20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) 



Bahan B: 

140g gula kastor 

6 biji putih telur *izah guna 7 biji gred B

3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar 



Cara-cara: 



Step I : Utk adunan A: 



Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 

 Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati). 


Step II : Utk adunan B: 
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 


Step III : 

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking. tepi loyang tak perlu gris ya. Tuang adunan kek dlm tin kek. 

Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. 

 Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak. Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.  


Blueberry Topping (optional)


1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel 

30ml Air 

150g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan 

Cara-cara : 
Campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan s





No comments:

Post a Comment