PUDING LAICI DANGDUT



Assalamualaikum....
 
Shima nak share 1 resepi pudding yg teramatlah popular dan digemari oleh family shima iaitu Puding Laici Dangdut..haha. Jgn tanya shima nape dipanggil dangdut...sbb shima hanya menurut perintah je. Kena tanya yg empunya resepi Chef Hanieliza...Shima agaklah kan.. sbb tekstur pudding ni yg sgt lembut dan bergegar serta bergoyang2 bila dihidangkan tu yg dipanggil dangdut. Apapun namanya rasanya mmglah sedap sgt, lebih2 lg bila dimkn bersama kuah kastard yg dibuat sendiri. Tp klu shima dah x sempat nak sediakan kuahnya, shima curahkan je susu kotak biasa apa2 jenama pun boleh, tp rasanya tawarlah sikit dan kurang berlemak. oklah, sbb ramai yg dah tanya resepinya, shima letak resepinya di sini...jgn tak buat tau...
 


Puding Laici Dangdut

Resepi : Kak Hanieliza
Sumber:
Kak Ummi

Bahan :

10 gm agar-agar serbuk @ 1 paket agar2 biasa (28 gm)

2 liter air

2 cawan gula

2 tin laici - asingkan airnya dan buah

1 tin susu cair


Cara :

Masak agar-agar hingga mendidih.

Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)

Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.

Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil.

Sejukkan sebentar.

Kemudian sejukkan dalam fridge.

Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.



Kuah Kastard

Bahan2:
 
1 tin susu cair
 
3 tin air
 
1/2 cawan susu pekat
 
1 cawan gula (ikut kemanisan yg disukai)
 
4 sudu tepung kastard/jagung (ikut kepekatan yg disukai)
 
 
Cara menyediakan:
 
Campurkan semua bahan dan panaskan atas api hingga kuah
 
 menjadi agak pekat. Setelah sejuk curahkan di atas pudding.

 
 


No comments:

Post a Comment