IKAN SIAKAP MASAM MANIS



Selain ikan kerapu dan bawal, ikan siakap jg merupakan ikan yg lembut isinya dan sedap di masak seperti ini. Anak2 shima terutamanya Imran kurang gemar mkn ikan sebenarnya, dia lg suka mkn ayam. Tp bila shima masak ikan siakap dan yg seumpama dgnnya..wah...suka plk dia. Bertambah2 plk nasi dlm pinggan hehe...Tak kisahlah kan..yg penting anak2 suka mkn air tangan kita...tu yg seronok tu. Oklah, nak resepi jg ke? Shima main campak2 je ni...




IKAN SIAKAP MASAM MANIS
Bahan-Bahan


· 1 ekor ikan siakap sederhana

· 1/2 cwn sos tomato

· 1/2 cwn sos cili

· 1/2 cwn air

· 1 biji timun-dipotong dadu

1/2 biji lobak dipotong dadu

· 2 keping gegelang nenas dlm tin-potong kecil

· Garam, serbuk kunyit,gula


· minyak masak secukupnya



Bahan Hiris

· 10 biji cili padi merah

· 1 labu bwng besar

· 3 ulas bwng putih

· sedikit halia



Cara Memasak


1. Ikan di bersihkan, kelarkan permukaan ikan, cuci dan toskan.

2. Gaulkan kan bersama serbuk kunyit dan garam. Gorengkan sehingga masak/garing sedikit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan dulu.

3. Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 hiris sehingga naik bau.

4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sedikit air. Biarkan mendidih sambil di gaul rata.

5. Masukkan nenas dan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam, gula dan gaul rata.

6. Setelah siap dan cukup rata, matikan api dan bolehlah di curahkan kuah keatas ikan siakap dan tabur dngn daun sup yg di potong kecil.



No comments:

Post a Comment