KEK CHOCOLATE MOIST


Assalamualaikum...
Ni la dia antara N3 yg tertangguh..Kek ni shima buat sbb Imran minta utk dibawa ke jamuan akhir tahun sek agama. Oleh krn kanak2 ni biasanya sukakan kek coklat, maka shima pun sediakan kek ni. Ikutkan tekak shima ni..zaman kek coklat ni dah berlalu..agaknya dah rasa diri ni dah makin...berusia kot...hehe. baru 37 dah tua ke?  his!! perasanla plak..Skrg ni suka kek2 lain yg tak pernah buat masa zaman muda trang tang-tang dulu...Kalau tak dulu, sikit2 nak kek coklat..zaman sekolah dulu..kalau mak buat kek coklat..kejap je licin..tak sabar2 nak mkn. Tak sempat sejuk kek tu. Skrg ni dgn teknologi yg ada, mcm2 kek kita bleh belajar, cuma nak tak nak je..atau kt lain malas atau rajin je. Shima dulu malas jg..nasib baik oven ni tak jd besi buruk..tp bila dtg angin rajin..kus... mangat! klu bleh hari2 nak try resepi baru..lebih2 lg bila tgk blog rakan2 yg pakar masak ni...mouth watering u...rugi tak cuba tau. Nnti mak mertua pun sayang tau...hehe..cik abg plak..mmg..sayang, tp dia yg risau..tgk beratnya yg semakin toing!toing! mcm spring kejap naik kejap turun. Nak kena jg tu..kang sdp mkn..kolestrol naik..darah tinggi pun naik..

Cite pasal kek ni..lebihan kek ni..shima bawa ke tpt kerje krn ada potluck. Plan awal nak wat Puding Tembikai, tp bila tgk kek ni masih ada setengah lg (actually kek ni agak besar, sbb guna loyang 9") jd Shima bawa je ke sekolah. Alhamdulillah habis jg. Bg Shima ni kek mmg sedap, walaupun resepi ni 1st time shima cuba. Resepi ni pemberian sifu shima..eja, yg mmg pakar membuat kek di Kluang masa shima join kursus membuat kek 6 in 1 dulu. Toppingnya shima ikut resepi Kak Salmah, sbb Shima rasa dlm byk2 topping yg shima dah try, topping/ganache ni yg menepati selera Shima dan anak2..Okla..jom tengok resepinya..

 

KEK COKLAT MOIST

Bhn Paste

1 cup serbuk koko
1/2 cup gula kastor
1 cup air panas
* masak dlm periuk guna api kecil. Kemudian campurkan
1 cup susu cair - sebatikan.

Bhn A

250gm butter
4 bj telur
11/2 cup gula kastor
* Pukul butter + gula hingga kembang/putih. Masukkan telur satu persatu dan
1 tbsp esen vanilla

Bhn B

2 cup tepung gandum
2tbsp baking powder
* diayak bersama

Cara membuatnya

Ambil bhn A. Masukkan bhn B berselang seli dgn paste ke dlm bhn A hingga habis.Bakar dlm loyang yg telah digris dgn mentega/marjerin dan ditabur sedikit tepung selama 50 min bergantung pd kepanasan oven masing-masing. 

 

No comments:

Post a Comment