NASI LEMAK SAMBAL SOTONG


Assalamualaikum...

Hari ni shima tak nak cite panjang, sbb banyak n3 yg nak diedit mlm ni...dah berlambak2 resepi yg terperap dlm kamera ni. Menu nasi lemak ni mmg wajib ada setiap minggu, sbb anak2 shima mmg hantu nasi lemak, lebih2 lg imran. Mesti bertambah2 nasinya sampai 3 pinggan. Lps tu tak smpi 2-3 jam ulang lg makan. Selalu shima masak nasi lemak ni 4-5 pot beras..sbb terus mkn tengah hari. Lauknya sama ada sambal sotong kering, atau udang atau kupang. Tp utk N3 ari ni, shima masak sambal tumis sotong kering. Jom tengok rersepinya..


Nasi Lemak Sambal Sotong
Bahan untuk nasi;
3 cawan beras
1 cawan santan
3 cawan air ( anggaran saja – kadar air ikut jenis beras yang anda guna, boleh tambah jika di perlukan)
3 hiris halia
1 helai daun pandan (klu xde daun pandan, shima guna 2-3 btg serai)

3 ulas bawang merah ( di hiris)
sedikit halba dan
 garam
Cara-caranya
* Campurkan semua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa. Untuk menjadikan nasi lemak cantik dan sebutir2, letakkan setitik minyak masak atau marjerin dlm beras dan masak spt biasa.
Bahan Untuk Sambal;
6 sudu besar cili giling
3 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 labu bawang besar – ditumbuk dan 1 labu bawang besar hiris
sotong kering yg telah direndam hingga lembut
sedikit belacan jika suka
sedikit garam, gula dan perasa
Cara membuat sambal;
  1. Tumis cili giling, bawang merah, bawang besar, bawang  putih dan  belacan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air asam, bawang besar hiris dan sedikit air agar sambal tidak terlalu pekat.
  3. Bila sudah mendidih sesuaikan rasa dam masukkan sotong kering tadi
Bahan sampingan lain;
ikan bilis goreng
timun – dihiris
kacang tanah
telur rebus
Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment