Kek Coklat Indulgence


 Assalamualaikum...

Kali ni nak cite pasal kek coklat ni plak..nak mencari resepi satu hal jg..akhirnya Shima terjumpa 1 blog yg sudi share resepi kek coklat indulgence yg menjadi kegilaan ramai di Secret Recipe. Actually shima ni bukanlah penggemar kek coklat, jd susah jg nak pilih resepi kek coklat yg betul2 sedap dan menepati selera shima. Kalau anak shima pulak, kek coklat apa pun shima buat dia mkn laju je..lagi la klu bubuh coklat ganache atasnya.

Oklah balik pd resepi hari ni, berpeluh2 jg nak menyiapkan kek ni..4 hari 4 mlm...1 hari = 1 lapisan..hehe. Abaikan rupa kek ni yg sgt comot tu...yg penting rasanya walla..! mmg sedap...

 
 


KEK CHOCOLATE INDULGENCE
Sumber : Blog Villakamimicasamawar
Bahan Kek

150gm tepung naik sendiri
5 biji telur
80ml minyak jagung / butter cair 
120ml susu coklat
150gm gula kastor
1 1/2 sudu besar ovellete
2 sudu besar cappucino emulco
3 sudu besar serbuk koko

Cara-caranya

Telur dan gula dipukul sampai kembang.
Masukkan ovellete dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
Masukkan minyak jagung, putar perlahan.
Masukkan susu coklat dan cappucino emulco, bila sudah

sebati masukkan tepung dan serbuk koko. Pukul perlahan

hingga sebati.  Masukkan dalam loyang kemudian bakar

hingga masak.
 
Ini pulak bahan-bahan white chocolate filling:

100gm compound white chocolate
150gm butter
2 biji kuning telur
100gm gula halus
250gm non-dairy whipping cream
Cara-caranya:
Cairkan coklat secara double boil - ketepikan
Pukul whipping cream sampai kembang
Pukul butter, gula hingga kembang kemudian masukkan telur

kuning. Pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan

coklat gaul sebati dan akhir sekali whipping cream tadi kacau

rata hingga sebati.
Bahan dark chocolate filling:
100gm compound dark chocolate
150gm butter
2 biji kuning telur
100gm gula halus
250gm non-dairy whipping cream
-Caranya sama seperti membuat white chocolate filling.

Bahan-bahan ganache:
300gm dark chocolate
300gm non dairy whipping cream
25gm butter
Caranya:
Masukkan coklat kemudian kacau hingga larut.
*Kalau guna periuk vision lepas masukkan butter matikan api

masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair.  Periuk vision

simpan haba panas so untuk elakkan coklat ter-over cooked

matikan api

Cara-cara untuk layerkan kek:
Potong kek kepada 4 bahagian.
Mulakan me-layer dengan kek, white chocolate, kek, dark

chocolate, kek, white chocolate, kek, dark chocolate...akhir

 sekali sapu dark chocolate pada seluruh kek kemudian simpan

 dalam ice box hingga agak keras.
Bila agak sudah keras barulah curahkan ganache...lepas tu

bolehlah nak hias cam mana gaya pun

3 comments:

  1. sedap nye... nanti bile free nak try..

    ReplyDelete
  2. terima kasih sudi mencuba resepi dr villakamimicasamawar
    (^_^)

    ReplyDelete
  3. jom singgah blog sy... sy menjual tudung yg gojes masa kini.. tq for support ­:-)

    ReplyDelete