APAM PELANGI


Assalamualaikum....
 
Hari ni Shima x mau cite panjang, sbb berderet2 n3 yg dimasukkan. Apam Pelangi ni kali ke 2 shima buat, sbb rasanya yg sedap dan kurang manis dan Shima buat apam ni pun utk kenduri rumah makcik shima beberapa bln lepas...ahak..ahak...punyalah lamakan terperam. Okeylah sape berminat boleh salin resepinya...
APAM PELANGI
Resepi: 
Ilahjy

Bahan:- (akak buat - 1 loyang bulat 7 in dan 1 loyang 5 in x 5 in )

  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh ovellet
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus (akak kurangkan jadi 220 gm je)
  • 250 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • pewarna

Caranya:

  1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
  4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
  5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Akak skop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)



No comments:

Post a Comment