KEK SUJI @ SEMOLINA



Assalamualaikum..

N3 berikutnya ialah Kek Suji Madu..emm...sedap terasa lemak dan manis semua cukup, lebih2 lg klu guna mentega berkualiti tinggi. Seperti kek ni shima guna Butter Anchor. Oklah malas nak cite panjang, coz byk keje lain menanti..jom kita semak resepinya
KEK SUJI @ SEMOLINA
Sumber : Cik Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 250 g mentega berkualiti tinggi
  • 170 g gula halus
  • 2 camca besar madu
  • 4 biji telur gred A
  • 100 ml susu segar
  • 2 camca teh esen vanilla
  • 170 g tepung gandum
  • 1 camca teh baking powder
  • 100 g semolina @ suji
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Tepung gandum digaul bersama baking powder dan diayak, kemudian campurkan semolina@suji dan garam, gaul rata. Telur, susu dan esen vanilla disatukan dan kocok hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Putar mentega, gula halus dan madu hingga kembang. Masukkan bancuhan telur + susu + esen vanilla tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga putih dan gebu (macam gambar no 2).
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata dan masukkan ke dalam tin kek yang telah disapu dengan mentega dan dialas dasar tin dengan kertas minyak.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.


No comments:

Post a Comment