IKAN KERAPU KUKUS@STIM LIMAU

 
 
Resepi sihat yg sedap dan plg mudah penyediannya. Shima guna ikan kerapu yg bersaiz sederhana je..Tak kisahlah beso ke kecik..yg penting menjilat kaki..hish! jari...
 
 

IKAN KERAPU STIM LIMAU
 
Bahan-bahan:

  • Ikan Siakap
  • Bawang putih cincang
  • Cili padi cincang
  • Halia dirincik halus
  • Bawang besar dirincik halus
  • Serai dirincik halus
  • Daun limau purut
  • Sos ikan (menggantikan garam)
  • Air limau nipis
  • Sedikit gula
  • 1 sudu teh minyak masak
  • Secawan air (untuk lebih berkuah)

Cara membuatnya:


  • Gaul ikan siakap dengan sos ikan. Kemudian tabur semua bahan yang dihiris tadi.
  • Taburkan sedikit gula
  • Siram air limau nipis dan kemudian sesudu minyak masak (utk melembutkan ikan)
  • Kukus selama 20 minit
  • Masukkan daun limau purut dan kukus lagi dalam 10 minit.
  • Sedia untuk dihidangkan.
Sumbangan Resepi Oleh:-  Puan Hariaty Esmail (Krazy Cakes),
Sungai Petani, Kedah.


No comments:

Post a Comment