Puding Sagu Gula Melaka


Puding Sagu ni Shima buat bg menghabiskan stok air gula melaka yg dah lama tersimpan dlm peti ais, lebihan buat lopes bulan lps. Mujur tak basi..hehe. Kuahnya, shima campurkan terus dgn santan, tp kalau pn2 nak asingkan pun boleh jg..tp pastikan santannya dimasak supaya thn lama. Jom kita tgk resepi mudah ni...
PUDING SAGU GULA MELAKA
Sumber : Yatie Memories (Sinar Kehidupan)
 
Bahan-Bahan
  • 300 gm biji sagu (warna putih)
  • 2 liter air
  • 1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je)
  • 2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya

Untuk sirap gula:-

  • 1 ketul gula melaka, potong kecil
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • (masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)

Bahan Utk Kuah Santan

  • 1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
  • **Yatie guna 1 cwn santan pekat dan masak bersama 1 cwn air,tambah sedikit garam dan sejukkan.

Cara Menyedia:-

  1. Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
  2. Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit.
  3. Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya.
  4. Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan.
  5. Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.

Cara Hidangan:-

  1. Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat. Sedap di makan sejuk.



No comments:

Post a Comment