JAPANESE CHEESE CAKE


 
Shima rasa kek ni plg mencipta sejarah dlm family shima sbb tak sampai pun setengah jam dah licin dan terang benderang...sekali hadap je. Shima pun dapat seciput je..sbb anak2 dah berebut2 nak makan. Kek ni shima buat dlm loyang 7 x 3"..tu pun tak cukup. Selalunya klu kek lain dlm ms 2 hari baru abis.. alhamdulillah. Imran yg td eksen sgt kata tak suka cheese, tp sekali pandang dia yg paling byk mkn..lorr..td kata tak sukalah. Kek ni tak muak..malah rasa nak ulang lagi..dan lagi...hish! bahaya tuhh!. Tambah2 lg dgn teksturnya yg selembut kapas...gebu..mcm terus hilang je bila dah masuk dlm tekak ni...sedaplah..lemak dan kurang manis. Sape lom try lg...trylah ye..shima jamin 100% anak2 puan mesti suka bangat...

Oklah..dah x sabo nak salin resepinya!..Copy, jgn tak copy..ahakahak

JAPANESE CHEESE CAKE

Bahan2:
5 keping chedder cheese
200 ml susu tepung Nespray
5 biji telur gred C
70 g tepung Blue Key
70 g butter
70 g gula kastor

Cara2 nye:

Koyakkan cheese kecil2 dan masukkan dalam 200ml susu, masak atas api perlahan hingga larut (kacau selalu). Bila cheese dah larut, masukkan butter dan tutup api..ketepikan.
    Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan gula

    hingga kembang dan ketepikan.

    Kemudian pukul telur kuning pula hingga kembang, bila dah

    kembang, masukkan adunan cheese tadi dan kacau sebati.
    Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan2.

     Kemudian masukkan adunan putih telur tadi, kaub balikkan

    adunan hingga sebati.

    Sapu loyang dengan butter dan tuangkan adunan dalam loyang.

    Panaskan oven pada suhu 170C selama 20 moinit, kemudian

    masukkan loyang dan bakar secara steam bath pada suhu 140C

    selama 40 minit.





No comments:

Post a Comment