RICH MARBLE CAKE SHEILA MAMBO


 
Assalamualaikum...

Salam 1 M'sia...apa khabar semua? Shima doakan moga semuanya sihat2 belaka. Lama dah tak berblog...masih berkabung lg..disamping byk sgt keje2 yg lebih penting perlu dibereskan. Actually kek ni dah 3 bulan lepas shima buat..dah jd baja pun..hahaha. Shima tak perasan..terlepas pandang pulak kek masih lom masuk n3ni.Nak komen apa ek tentang kek ni..rasanya pun dah ingat2 lupa..maklumlah dah lama. Kalau tak silap rasanya sedap..terasa sgt coklatnya, sbb rasa coklat itu menggunakan coklar bar yg dicairkan. Klu nak wat topping pun sedap..tp shima tak buat pun..sbb mkn mcm tu pun dah sedap....

Nape kek ni namanya Sheila mambo ek? hehe..jgn tanya ye..sbb shima pun tak tahu jawapnnya. Mungkin pelakon ni yg memcipta resepi ni...emmm...

Oklah, klu anda peminat cake marble..jom cuba resepi ni...
RICH MARBLE CAKE SHEILA MAMBO

Resepi Asal : Sheila Mambo
Sumber Rujukan ; Kak Nor@Secubit Garam &; Noorsha

Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor (Noorsha guna 90gm saja)
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [saya guna susu segar]
1/2 sdt esen vanila

Cara-cara :-
1. Panaskan oven terlebih dahulu.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
4. Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
6. Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
7.Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
8.Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping jika suka
9.Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
10.Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
11.Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping jika suka

 

No comments:

Post a Comment