BAKSO


Assalamualaikum...

N3 yg dah lama tertunda 2 bulan...hehe. Asyik terlupa je nak masukkan resepi yg paling mudah dan sedap ni. Actually, shima masak bakso ni masa kenduri arwah ibu mertua di rumah. Punyalah sibuk sampai lupa nak amik gambar bakso yg telah siap dalam mangkuk. Ini pun amik gambar berebut2 sebelum tetamu sampai. Tak sangka pulak menu ni ramai yg suka...sampai ada yg ke dapur tengok periuk hehe. Oleh krn ramai yg kata sedap, maka shima telah masak sekali lagi masa birthday mak shima pada 11/4 yg lepas...dah jd baja pun bakso ni...


Rupa2nya masak bakso ni tak sesusah mana. Lebih senang masak bakso dari mihun/mi sup atau soto. Asal ada sambal cili rebus dgn kicap ABC..mesti jadik punya!! Lepas ni shima mesti masak lagi utk kenduri kendara memandangkan ramai yg suka..ahak..ahak.!


Bakso
Sumber : Hana's Family (Potret Kasih)


Bahan-bahan
  • 60g sawi - celur dan dipotong
  • 60g bihun - celur dan toskan
  • 60g mee kuning - celur dan toskan
  • 1 sudu makan bawang goreng
  • 1 sudu makan daun sup - cincang
  • Sepaket bebola bakso sapi yg telah siap.
Uk Kuah@Sup
  • 1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan btg saderi - cincang
  • 1 sudu makan minyak - utk menumis
  • 1 sudu teh garam
  •  Bahan sampingan
  • Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
  • kicap manis ABC
Cara-cara
  • Rebus bebola sapi dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan.
  • Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
  • Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.
Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.


No comments:

Post a Comment