Udang Masak Kari




 Assalamualaikum..alhamdulillah dpt juga shima masak kari. Erm...sedap juga masak kari udang  ni ek. Hehe..bkn apa shima jarang masak kari kecuali kari ayam dan ikan. Lebih2 anak2 dan si ayah lebih suka Shima  masak udang sweat sour atau sambal je. Tp kali ni shima masak udang kari pulak.. Oklah sape nak try resepinya, silalah ya..

 Udang Masak Kari

  • 30 ekor udang sederhana besar
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan
  • 2 sudu besar sambal belacan
  • 5 tangkai cili padi dibelah tengahnya
  • 2 buah tomato dibelah 4 setiap satunya
     
  • 1 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • Sedikit garam & gula sebagai perasa
Bahan yang perlu dikisar bersama2 dengan sambal belacan
  • 8 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
     
Bahan penumis
  • 3 ulas bawang merah dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih dihiris nipis
  • 2 cm hali dihiris halus2 memanjang
  • 1 sudu kecil halba campur
CARA MEMBUATNYA
  1. Mula2, panaskan 3 sudu minyak masak & tumiskan semua bahan2 penumis sehingga garing lalu dimasukkan bahan2 yang dikisarkan bersama termasuk sambal belacan, kacau2kan selalu dan biarkan ia sebentar sehingga naik aromanya
  2. Apabila dah cukup garing bahan2 tadi, masukkan serbuk kari ikan (tak perlu campur air pun takpe) kacau2kan biar rata, biar hingga agak garing dan mesra rempahnya
  3. Masukkan pula udang, dan buah tomato .Akhir sekali  masukkan air asam jawa, garam & sedikit gula, biarkan ia mendidih sebentar. Memasak udang tak perlulah terlalu lama. 5 minit dah cukup untuk udang bersaiz sederhana masak dengan sempurna.Tutupkan api & sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment