AMERICAN CHEESE CAKE



Assalamualaikum....
 
Selamat Tahun Baru 2013....Apa azam baru thn ni? Apa pun azam baru...diharapkan ia membawa perubahan yg positif dlm kehidupan kita. Semoga kejayaan akan mengiringi kita sepanjang tahun 2013 ini...amin. Azam shima thn ni salah satunya ialah lebih kreatif dan teliti dlm menghasilkan sesuatu. Mudah2an tercapailah hendaknya....hehe..kdg2 tu azam tinggal azam je...sbb kekangan masa dan kesibukan tu membatasi segalanya.tu yg bila menghasilkan sesuatu tu asal boleh je..janji siap!
 
Ok..la blk pd n3 hr ni...emm..ciskek..dah lama betul shima tak wat ciskek ni..dulu siap wat biz lg..sampai tak cukup tgn. Lebih2 lg Oreo Cheese Cake dan Bluberry Cheese Cake Tp sejak shima mengandung anak yg bongsu..shima dah malas nak amik tempahan..penatlah. Klu shima suri rumah mungkin shima tak rasa penat sgt, tp sbb shima ni keje dgn gomen...lain sikit citenya. Anak2 plk kecik metot lg. Lagilah sejak bibik shima dah xde...mmg jarang sgt dah amik order skrg ni. Dah lama tak buat ciskek tiba2 tekak ni mengidam pulak nak mkn. Selalu lpskan gian mkn kat Secret Recipe..tp tu la..bila pi ramai2 ni...dgn anak2 4 org aduhai...mn la cukup seketul dua...buat gaduh je..hisk! baiklah maknya buat sendiri..bkn x reti..American Cheese Cake ni actually 1st time shima try..tp x sangka rasanya sedap..betul..x bohong punya..hehe. Gerenti akan ada ulangan lg lps ni. Anak2 mmg suka bangat..kejap je dah abis..Ok..jom kita tgk resepinya. Tq pd Zack yg sudi berkongsi resepi yg sgt yummy ni...


AMERICAN CHEESE CAKE
 
Source : Aku. Zack
 
(Shima doublekan adunan di bawah)
 
Base:

100g oreo tanpa krim, kisar halus
50 butter, dicairkan
***Campurkan oreo dan butter hingga sebati. Padatkan di dalam loyang yang dialas baking paper pada dasar dan kelilingnya serta dilengser butter. Bakar 5 minit, 160C. Biarkan sejuk pada suhu bilik.

Bahan:

100 ml double cream - ku guna dairy whipping cream jenama Arla 
30 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
30 gm majerin - ku guna butter
250 gm cream cheese
3 kuning telur gred A

3 putih telur gred A
30g gula kastor

Cara:

1. Dalam mangkuk stainless steel, pukul cream cheese, 30g gula kastor, dan butter hingga tak berbintil. NOTE: Jika cream cheese berketul-ketul, boleh cairkan di atas double-boiler sambil dikacau rata hingga adunan cheese tidak lagi berbintil.

2. Masukkan kuning telur, tepung jagung dan double cream. Pukul hingga sebati.

3. Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur bersama 30g gula kastor hingga bertanduk dan kaku.

4. Ambil 1/3 adunan meringue (putih telur langkah 3 tadi) dan kaup balik ke dalam adunan cheese hingga sebati. Masukkan baki meringue dan kaup balik berhati-hati.

5. Tuang ke dalam base biskut tadi.

6. Bakar secara water bath dalam oven yang telah dipanaskan dahulu, 160C@45-50 minit atau hingga atas kek kelihatan keperangan, guna api atas bawah




No comments:

Post a Comment