Apam Snow White

Hah..ini dia pencuci mulut, lps mkn mi hun sup tadi. Sedap apam ni dan senang je buatnya. Ramai Shima tengok yg dah cuba resepi ni..dahle senang, sedap pulak tu. Shima ikut resepi asal color putih..tu sbb namanya Snow White..kalau puan2 nak ltk pewarna kenalah tukar nama..apam warna-warni ke, apam hijau ke merah ke..hehe. Adunan ni dapat menghasilkan agak banyak apam..sampai Shima sedekah kat jiran sebelah, lps tu simpan lagi utk buka puasa keesokan harinya. So, kalau family tak ramai, boleh buat setengah adunan utk elak pembaziran ye..

Nak resepi..boleh copy di bawah.



RESEPI APAM SNOW WHITE
resepi asal : 
qnq910@myresipi.


Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  • Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  • Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  • Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  • Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .


No comments:

Post a Comment