Siakap Sambal Pedas Menyengat


Assalamualaikum...wat pe tu? Dah mula wat biskut raya ke? Baguslah klu ada yg dah mula...Shima ni tak payah tanya. Biskut tunjuk tu rajinle..hehe. Ntahla, sejak ada anak ni..jadi malas nak wat biskut..letihla..nak melayan. Kalau tak mengacau takpe. Lagipun, rasanya kalau wat pun mcm membazir plak..sbb biasanya klu ada kwn atau sedara dtg rumah, Shima selalu masak sesuatu. Tiap2 tahun mmg Shima wat open house, jadi bila dia org ni dah mkn yg berat2, biskut ni paham2 je la org jeling2 je, kalau kek, puding, kerepek, bubur ke org nak mkn jugak. Shima plak mmg jenis org yg cepat bosan, klu wat benda yg sama je..isk..mmg tak buatla. Kalau kek ke kuih muih..takpe..tak renyah..buat skali masuk oven/pengukus..dah siap! Shima memang tabik springla toing! toing! pd sape2 yg rajin wat biskut ni..anda mmg org2 yg sabar..bukan senang nak wat biskut ni..byk proses yg perlu dibuat...

Okeylah, balik pada juadah buka puasa hari ni, plan nak wat lontong goreng. Nasib baik lom suruh bibik rebus ketupat segera..hubby plak tiba2 kata nak mkn nasi masa buka pose nnti. Dia minta masakkan ikan siakap sweet sour, tapi nanas takde, jadi masak sambal je la. Shima letak cili padi dlm 15 biji, tu yg pedas menyengat, selain dpd guna cili kisar. Lepas tu wat masak sayur cap chai. Petang ni tak dapat wat desert, jd beli di bazar ramadan je.

Ikan Siakap Sambal Pedas Menyengat

1 ekor ikan siakap (digoreng)
2 biji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang)
4 sdb cili kisar
2 sdb sos tomato
3 sdb sos cili
15 biji cili padi- diketuk(kalau tak suka pedas-kurangkan kuantiti)
Garam dan gula -secukup rasa.

Cara2nya:
Tumis sebentar bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan sos tomato dan sos cili. Tumis sekejap. Masukkan sedikit air. Tunggu hingga mendidih kejap kemudian masukkan bawang besar dan cili padi. Perasakan dgn garam dan gula. Setelah sambal masak, curahkan ke atas ikan siakap yg telah digoreng terlebih dahulu. Sedap dimakan panas2.



No comments:

Post a Comment