Apam Indon..lagi dan lagi...


Assalamualaikum...

Hari ni shima nak masukkan lg apam yg sgt popular ni. Dah tak ingat berapa kali shima buat apam ni, yg mkn sendiri lain, bw balik kg lain...yg kawan2 order lain..sampai tak sempat nak snap gambar. Dah bermacam color shima try...hehe..shima mmg suka bab ni..mcm buat eksperimen pulak. Okeylah buat rakan2 yg nak cuba resepi, bolehlah c&p resepinya di sini...


APAM INDON
By: Blackmore Forum Cari
Disumbangkan oleh : 
MamaFami 
Rujukan : Azlita (Masam Manis)
5 iji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna 
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. 
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayakkan tepung bersama baking powder. 
Campurkan garam ke dalam susu. 
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. 
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. 
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. 
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 

Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. 
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna

No comments:

Post a Comment