SPAGHETTI AGLIO OLIO


Salam Ramadan...

Menu 1st day berpuasa Shima sekeluarga ialah Spaghetti Aglio Olio. Erm..meriah tak? Hehe..mcm2 color ada. Biasa shima buat simple je...tp kali ni..segala benda shima letak selain seafood. Kebetulan sosej black papper pun ada, maka shima campak je la skali dlm resepi ni.....Anak2, klu masak pasta mcm ni memanglah suka sgt dia. Maklumlah tak pedas...mmg laju je dia org mkn.

Bagaimana puasa hari ni? Alhamdulillah hari pertama puasa mmg seronok sgt..sbb cuaca mendung je, tp masuk hari ke 2, sampailah ke hari ni..cuaca jd panas kering..aduh..sampai sakit tekak dibuatnya. Buka puas pulak mmg air sejuk wajib ada atas meja..huh..mmglah makin bertambah serak-serak kering suaraku..adoi...

Oklah..membebel pulak..so..sape2 suka mkn pasta sebegini salin je lah..


Spaghetti Aglio Olio
Sumber : Dapur Malaysia

Bahan-bahan (5-6 orang)

500 g spaghetti
1 kg seafood (udang, sotong dan kepah) * Shima tambah kupang dan sosej
1 cawan minyak zaitun (olive oil)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 sudu besar chili flakes
3 sudu besar oregano flakes
3 sudu besar parsley flakes
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam
Sedikit lada cameron merah, hijau dan kuning

Cara-cara
    Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
    Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
    Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, lada cameron, garam dan pati ayam.
    Masukkan spaghetti dan seafood. Kacau hingga sekata.
    Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment